Blog

Wat zit er in een bouillonblokje en is er een gezond alternatief?

Van (h)eerlijk lokaal streekproduct en tijdbesparende must-have voor hobbychefs tot gezond alternatief voor bouillonblokje… Er zijn redenen genoeg om een vaste plek in je voorraadkast te voorzien voor Fundo bouillons en fonds. Maar waar zit het verschil juist met de klassieke bouillonblokjes en hoe (on)gezond zijn die? We vergelijken de ingrediënten van ambachtelijke en industriële bouillon zodat jij weet wat je eet.

over-eten

In 2017 legden de programmamakers van het één programma “Over Eten” het bouillonblokje onder de loep. Een interessante reportage die menig hobbykok deed schrikken toen de ingrediënten van het bouillonblokje aan bod kwamen.

Bekijk hier de reportage >

Wat-zit-er-allemaal-in-een-bouillonblokje

Over Eten: een boeiende reportage over bouillonblokjes

De programmamakers interviewden Yvette, een kranige 92-jarige vrouw die al jaar en dag elke dag haar kopje bouillon drinkt. Diëtist Kris Gillis trad haar bij dat bouillon inderdaad supergezond is: licht verteerbaar met veel vitaminen en mineralen, weinig calorieën en dus een ideaal tussendoortje. Vroeger maakte Yvette haar bouillon zelf, maar dat is een intensief en langdurig werk. Nu maakt ze een kopje bouillon met een bouillonblokje, maar is dat wel even gezond?

Wat zit er in een bouillonblokje?

Voedingsexpert Eric De Maerteleire verduidelijkte in de reportage dat bouillonblokjes voornamelijk zout (wel tot de helft van het blokje!) en verder vooral smaakversterkers bevatten. Reden genoeg om het etiket en de ingrediëntenlijst in detail te bekijken.

Verdacht weinig vlees

De namen van de bouillonblokjes in de winkel zijn vaak misleidend. Die verwijzen immers niet naar de hoofdingrediënten, maar naar de smaak die ze tevoorschijn toveren bij gebruik. Wist je dat in vleesbouillonblokjes doorgaans minder dan 2 % dierlijk vlees verwerkt zit? De vleessmaak komt voornamelijk van toegevoegd gedroogd gist.

 

Héél veel zout

Een kopje bouillon gemaakt met een bouillonblokje kan meer dan 2 gram zout bevatten. Best veel als je weet dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid maximaal 5 à 6 gram zout per dag bedraagt.

 

Harde vetten

Verse bouillon maak je met beenderen en karkassen. Tijdens het kookproces geven het beenmerg en orgaanvlees hun smaak én gezonde vetten af. In industriële bouillonblokjes wordt weinig echt vlees gebruikt, maar worden er wel veel kunstmatige plantaardige vetten toegevoegd. Die onverzadigde vetten zijn slecht voor je cholesterol en voor je figuur.

 

E-nummers

De E-nummers die op de ingrediëntenlijst van bouillonblokjes staan, voldoen aan Europese regelgeving. Door de lage dosis zijn ze immers niet gevaarlijk, maar in grotere hoeveelheden is het toch opletten geblazen.

Gezond alternatief voor bouillonblokje

Met de geconcentreerde bouillon van Fundo heb je wél een gezond alternatief voor het bouillonblokje. Fundo bouillon wordt namelijk uitsluitend met natuurlijke ingrediënten gemaakt en op ambachtelijke wijze bereid. Net zoals je thuis verse bouillon maakt, maar dan in grotere volumes. Verder worden er geen kunstmatige additieven toegevoegd. Puur natuur en gezond dus!

  • Fundo bouillon trekken we op ambachtelijke wijze. Net zoals je thuis zelf bouillon maakt. Met natuurlijke ingrediënten van lokale leveranciers en met heel veel geduld.
  • Onze bereidingen bevatten een minimum aan zout. Gemiddeld slechts 3 gram zout per liter afgewerkt product. Aan jou om naar wens bij te kruiden in je bord.
  • We voegen geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen, msg, gist, vetten of suikers toe. Verder zijn onze producten ook caloriearm en glutenvrij.
  • Karkassen en dierlijk vlees vertegenwoordigen gemiddeld 50% van de totale ingrediënten per liter bouillon. Daarom zijn onze vleesbouillons rijk aan proteïnen en collageen.
Fundo Logo

“Bij Fundo maken we bouillons en fonds van 100% natuurlijke ingrediënten, traag gegaard, boordevol vitaminen en mineralen en bewust laag in zoutgehalte.

Zo heb je een volwaardig, natuurlijk, smaakvol en gezond alternatief voor het bouillonblokje!”

Benieuwd hoe lekker én gemakkelijk Fundo bouillon is?

Koop je favoriete Fundo smaak bij een lokaal verkooppunt in de buurt of via de Fundo webshop en doe zelf de test. Nog wat inspiratie nodig voor je menu? Verken dan zeker eens de Fundo recepten pagina.

Cookies! Bijna zo lekker als de artisanale Fundo producten ;-) Klik hier als je benieuwd bent wat we precies met die cookies doen.