Soep, maar dan op Japanse wijze!

Bereidingstijd: 45 minuten

Bereiding voor 4 personen

Ingrediënten

  • 2L Fundo groentebouillon
  • 100 g rode miso (pasta)
  • 8 g gedroogd eekhoorntjesbrood (porcini)
  • 200 g shiitakes
  • 200 g sojascheuten
  • 1 kleine paksoi
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode chilipeper
  • 20 g gember
  • 400 g tofoe
  • 270 g boekweitnoedels (Soba noodles)
  • 4 lente-uitjes
  • 2 eetlepels gedroogd zeewier
  • 2 eetlepels sojasaus

Bereiding

  1. Verwarm twee liter Fundo groentebouillon.
  2. Zet de bouillon op een heel laag vuur, net tegen het kookpunt.
  3. Voeg het gedroogde eekhoorntjesbrood toe aan de bouillon.
  4. Pel de knoflook en rasp bij de bouillon. Snijd het chilipepertje doormidden, verwijder de zaadjes en snipper de helft fijn. De andere helft houd je voorlopig even aan de kant. Doe de gesnipperde chili bij de bouillon. Schil de gember en rasp hem ook bij de bouillon.
  5. Verwijder het steeltje van de shiitakes en snijd ze in fijne plakjes. Was de paksoi en snijd het onderste deel weg. De bladeren hak je grof, het witte deel snipper je fijn omdat dit meer garing nodig heeft.
  6. Zeef de bouillon.
  7. Neem een aparte pot en zet water op voor de noedels.
  8. Voeg de misopasta toe aan de bouillon en roer met een garde los. Belangrijk: laat de bouillon niet meer koken, anders verandert de smaak van de miso en gaan de gezonde eigenschappen verloren.
  9. Doe de shiitakes, de paksoi en de sojascheuten bij de bouillon. Voeg er het gedroogde zeewier aan toe.
  10. Kook de noedels gaar zoals aangegeven op de verpakking.
  11. Giet de noedels af in een vergiet. Snipper het lichtgroene en het witte deel van de lente-uien fijn.
  12. Snijd de tofoe in blokjes.
  13. Breng de bouillon op smaak met sojasaus en roer om.
  14. Verdeel de noedels over kommen. Schep er bouillon met groenten over.
  15.  Werk elke kom af met blokjes tofoe en gesnipperde lente-ui.