Een dikke, winterse erwtensoep is een echte Hollandse traditie: hoog tijd om er dus eens onze eigen versie van klaar te maken!
Bereidingstijd: 200 minuten
Bereiding voor 4 personen
Ingrediënten
- 500 gram spliterwten
- 2 liter Fundo runder- of kippenbouillon (= 1 pot 500 ml)
- 250 gram spek
- 2 grote gesnipperde uien
- 1/2 selder
- 1 wortel
- 5 aardappelen
- 1/4 theelepel gedroogde marjolein
- 1 laurierblad
- Peper
- Zout
Bereiding
- Doe de spliterwten in een grote pot, voeg de bouillon toe en laat 2 minuten koken.
- Neem de pot van het vuur en laat de erwten een uur weken.
- Zet een pannetje op het vuur met wat olijfolie en stoof de ui gedurende een vijftal minuten. Voeg ook de marjolein en de peper toe.
- Voeg na 1 uur de gestoofde ui toe aan de spliterwten en breng aan de kook.
- Laat verder sudderen voor één tot anderhalf uur en roer nu en dan om.
- Neem de erwtensoep van het vuur.
- Voeg het gebakken spek toe aan de erwtensoep en voeg er ook de in stukjes gesneden selder, wortel en aardappelen aan toe. Breng opnieuw aan de kook.
- Laat de erwtensoep 45 minuten verder sudderen.
- Proef en voeg eventueel zout toe naar smaak.