Erwtensoep

Een dikke, winterse erwtensoep is een echte Hollandse traditie: hoog tijd om er dus eens onze eigen versie van klaar te maken! 

Bereidingstijd: 200 minuten

Bereiding voor 4 personen

Ingrediënten

  • 500 gram spliterwten
  • 2 liter Fundo runder- of kippenbouillon (= 1 pot 500 ml)
  • 250 gram spek
  • 2 grote gesnipperde uien
  • 1/2 selder
  • 1 wortel
  • 5 aardappelen
  • 1/4 theelepel gedroogde marjolein
  • 1 laurierblad
  • Peper
  • Zout

Bereiding

  1. Doe de spliterwten in een grote pot, voeg de bouillon toe en laat 2 minuten koken.
  2. Neem de pot van het vuur en laat de erwten een uur weken.
  3. Zet een pannetje op het vuur met wat olijfolie en stoof de ui gedurende een vijftal minuten. Voeg ook de marjolein en de peper toe.
  4. Voeg na 1 uur de gestoofde ui toe aan de spliterwten en breng aan de kook.
  5. Laat verder sudderen voor één tot anderhalf uur en roer nu en dan om.
  6. Neem de erwtensoep van het vuur.
  7. Voeg het gebakken spek toe aan de erwtensoep en voeg er ook de in stukjes gesneden selder, wortel en aardappelen aan toe. Breng opnieuw aan de kook.
  8. Laat de erwtensoep 45 minuten verder sudderen.
  9. Proef en voeg eventueel zout toe naar smaak.