Een Belgische klassieker, het koninginnenhapje, met kip en gehaktballetjes. Een lekker idee voor op zondag of zelfs met kerst.

Bereidingstijd: 50 min

Bereiding voor 4 personen

Ingrediënten

  • 1 kip
  • 250 g kalfsgehakt
  • 4 croustades
  • 250 g champignons, in kwartjes
  • 1 el paneermeel
  • 70 g bloem
  • 1 eidooier
  • 1 bokaal Fundo geconcentreerde kippenbouillon
  • 100 ml room
  • 4 el citroensap
  • 60 g boter
  • peterselie, fijngehakt
  • peper en zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Breng de Fundo geconcentreerde kippenbouillon aan de kook met drie delen water. Voeg de kip toe en kook gaar in de bouillon. Haal hem daarna uit de bouillon. Ontvel en ontbeen de kip. Scheur het vlees in hapklare stukken en bewaar apart. Zeef de bouillon.
  3. Meng het gehakt met een eidooier en het paneermeel. Kruid met peper en zout. Rol tot kleine balletjes. Gaar ze enkele minuten in de kippenbouillon.
  4. Stoof ondertussen de champignons in een deel van de boter. Overgiet met de helft van het citroensap en zet opzij.
  5. Maak een roux door de rest van de boter te smelten en al roerend de bloem toe te voegen. Laat opdrogen op een middelhoog vuur. Schenk dan al roerend 1 l kippenbouillon erbij. Kruid met peper en zout. Haal van het vuur als de saus voldoende ingedikt is.
  6. Schenk er dan de room bij en roer goed. Voeg de kip, de balletjes, de champignons en de rest van het citroensap toe. Warm dit geheel op, maar laat het niet koken.
  7. Haal het dekseltje van de bladerdeegbakjes en warm 5 min op in de oven. Schep de vulling in en rond het gebakje en zet het hoedje er terug op. Garneer met peterselie.